Szia Kedves Olvasó!
…a napokban megakadt a szemem egy íráson.Mást kerestem,de ezt találtam.Felkeltette érdeklődésemet e téma,ezért most rögtön meg szeretném osztani Veled…én egy “kicsit” kiakadtam..elsősorban azon,miért nem tudtam én ezt eddig?..nagy csalódás,hiszen átverve érzem magam,orvosi részről…Igaz:nem kérdeztem.
Tudjátok-e mire való a FOLSAV? persze..anyaként mindannyian találkozhattunk vele.
És azt is tudtátok,hogy tulajdonképpen MIT FOGYASZTOTTUNK? -Konyhanyelven fogalmazva egyszerűsítettem:akkor olvass tovább,ha felkeltettem az érdeklődésed,és elfogadod,hogy a szintetikus anyagok kevésbé lehetnek hatékonyak.
Tehát: Folát vagy folsav?
A folsav és a folát kifejezéseket gyakran szinonimaként használják, pedig nem ugyanazt jelentik. A folsav elsősorban vitaminnal dúsított élelmiszerekben és vitaminkészítményekben található meg, biológiailag nem aktív, a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható.
A folát a folsav biológiailag aktív formája, a szervezet számára közvetlenül hasznosítható, és különösen zöldségekben (spárga, lencse, bab, narancs, brokkoli) fordul elő.
Vizsgálatok kimutatták,hogy a nők étrendi folát/folsav bevitele nem éri el a napi szükségletet. A folát a B vitaminok családjába tartozik,minden nap kell fogyasztani. Elengedhetetlen az új sejtek képzéséhez,növekedéséhez főként gyermekkorban és terhesség esetén. Vörösvérsejt képzésben jelentős,minden korszakban.
Sportolásnál is betöltött szerepe van,hiszen köztudott tény :a vörös vérsejtek felelősek az oxigéndús vér szállításáért.(és még sok minden másért) Sportoláskor aerob és anaerob körülmények közt is sokkal hatékonyabban tudsz dolgozni,ha megfelelő minőségű a vér vegyhatása ( izohidria) ehhez elengedhetetlen a biokémiai rendszerek megfelelő működése.
A folsav a folátnak egy egyszerű,könnyen felszívódó mesterségesen előállitott formája,mellyel mesterségesen dúsítják az élelmiszereket,vitaminkészíményeket. A folsav biológiailag nem aktív,a szervezet számára közvetlenül nem hasznosítható.
A folsavnak a sejtekbe történő felvételéhez és raktározásához B12 vitamin szükséges.
A folsav a bélfalban nem alakul át a megfelelő formára, 86%-ban feldolgozatlan formában érkezik a májba véráramon keresztül ,míg a folát már feldolgozva érkezik ide..A szervezet tehát hatékonyabban hasznosítja a folátot,mint a folsavat.
A nők akár 44%-a nem képes a folsavat megfelelően hasznosítani, teljes mértékben biológiailag aktív formává, foláttá alakítani.
A folsav „mesterséges” anyag lévén szervezetbe kerülése mai napig vitatott,kutatások folynak Európában.
(Forrás: az információk MTGYOSZ és a Wikipédia és saját fogalmazás alapján)
Ismét csak kiemelni tudom,hogy tényleg nem mindegy kinek a tanácsát fogadjuk el.Tájékozottnak lenni nem kerül ma már “semmibe”
“csak néhány klikk”
Célirányos előadások folyamaosan ősztől vitaminok,táplálkozás témákban,szakavatott emberektől.
Itt leszel?Fitt leszel!” a Fb-on is! https://www.facebook.com/ittleszelfittleszel/


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: